Shopping bag
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Shopping bag
Terug naar overzicht

Wij zijn er voor de beginnende wintersporter

Als beginner op wintersport? Bekijk dan hier de meest voorkomende foutjes....

Tips voor de beginners

Het is witter dan wit op de skipistes, kortom het skiseizoen is weer begonnen. Je verlangen naar de slaloms op je ski’s of sicke tricks met je snowboard kunnen worden vervuld! 

Daarom hebben wij een paar handig tips voor de beginners op wintersport, zodat je van dag één al kunt genieten! Voorkomen is immers beter dan genezen.

1. Je zonnebrand vergeten en dus verbranden

De eerste tip, niet geheel onbelangrijk als je niet als een kreeft op de piste wilt rondlopen. Neem je zonnebrand mee. Zeker als je op grotere hoogte bent én dan nog eens uren aan het skiën bent, dan ben je zo verbrand. Je bent namelijk urenlang buiten in de zon. En ook al is het weer niet al te best, de UV straling gaat door de wolken heen. De zonnestralen weerkaatsen ook tegen de sneeuw. Wat betekent dat het geen 30 graden hoeft te zijn om te verbranden. Je bent jezelf dankbaar als je de zonnebrand in je koffer hebt gedaan. Het is natuurlijk niet fijn als je verbrand bent. 



2.Helm vergeten “gebruik je kop helm op”

“Ik ga wel even de piste af”. Veel voorkomende zinnetje, maar een ongeval zit in een kleine hoek. En eerlijk is eerlijk, we willen allemaal gezond terugkomen. Daarnaast spreekt het voor zich dat het verstandig is om je kind altijd een helm op te doen als hij of zij gaat skiën, maar als volwassen niet… niet echt logisch hé. Daarnaast zijn er in veel skigebieden die verplichten dat je een skihelm op moet. En kleine investering met een grote meerwaarde.

3.Eigenwijs de piste af zonder lessen

Het ziet er zo makkelijk uit, maar zonder ervaring de piste betreden is kans op blessures (op die skiërs met een te hoog aangelegd talent na). En op je eerste dag al in het gips zitten wil je ook niet. Er zijn genoeg skibanen in Nederland zoals Skifit Eindhoven of België om te oefenen, een les nemen bij een skigebied is voor de beginnende skiër de moeite waard, zo kun je de theorie van tv / internet in praktijk omzetten. 

Skiën is namelijk vrij complex om in één keer op te pakken. Er komt nogal wat bij kijken: 

•Het maken van goede bochten
•Remmen (niet geheel onbelangrijk)
•Controle over je skiës op hoogte snelheid
•Ontwijken van mede piste gebruikers

Het maken van goede bochten, het remmen (daarom draag een skihelm), wat te doen als je valt en het onder controle houden van je snelheid. Om maar een aantal zaken te noemen. Ben niet eigenwijs en ga op les. Het is aan te raden voor je eigen veiligheid. Er zijn genoeg mogelijkheden in Nederland om een indoor skibaan te bezoeken. En in ieder skigebied is het mogelijk om skiles te krijgen. Als beginnende skiër leer je het eerst op de kleine heuvels, voordat je direct naar de pistes gaat. Heb je de basis eenmaal onder de knie? Kies dan niet direct voor de zwarte piste, maar zorg dat je geleidelijk vooruitgaat. 

4. Op impuls inkopen doen

Als je voor het eerst op skivakantie gaat ben je enthousiast en wil je gelijk nieuwe skikleding en hardwaren aanschaffen. Met name op het gebied van ski’s en skischoenen is het verstandig om ze goed af te stellen naar jouw wensen en maten. Maak daarom gebruik van het customizenvan je skischoenen en het advies van onze wintersportspecialisten bij Intersport Biggelaar om goed voorbereid op skivakantie te gaan. Zo voorkom je irritaties aan je voeten of andere vervelende klachten tijdens het skiën.

Twijfel je nog over het wintersport virus? Kijk dan eens om ski hardwaren te hurenZo zit je niet meteen vast aan dure spullen en kan je jouw eerste skivakantie gebruiken om te wennen. Ben je helemaal besmet met het wintersport virus, dan kan je altijd nog de juiste ski materialen aanschaffen. 



5. Het dragen van de verkeerde skikleding

Een veel voorkomende fout bij een eerste skivakantie is dat mensen niet over de juiste, technische skikleding beschikken. Veel mensen nemen aan dat het ‘t beste is om je zo warm mogelijk aan te kleden als je op wintersport gaat. Hoe warmer, hoe beter. Maar dit is een verkeerde aanname. Het is verstandig om te kiezen voor skikleding die snel droogt. Zeker omdat je als beginnende skiër nogal eens onderuit zal gaan. Sneldrogende skikleding is daarom een must. Er is speciale skikleding ontworpen waardoor het vocht snel wordt geabsorbeerd. Een andere tip is om voor laagjes kleding te kiezen. Door verschillende laagjes te dragen krijgt het vocht minder kans om tot op het lichaam door te dringen. Daarnaast ben je als skiër ook constant in beweging. Het heeft geen zin om je dan helemaal in te pakken, want dan krijg je het veel te warm. Kies de juiste skikleding, kies voor laagjes. 





6. Onvoldoende drinken tijdens het skiën

Het is erg belangrijk om tijdens een fysieke inspanning genoeg te blijven drinken. Uitdroging is bij iedere sport een gevaar dat op de loer ligt. Je ziet het hardlopers en wielrenners, maar ook bij skiën en snowboarden is dit een belangrijk aandachtspunt. Het vergeten van water of andere dranken is niet alleen een beginnersfout, het overkomt ook de ervaren skiër. Mensen willen zo min mogelijk meenemen tijdens het skiën of willen geen tijd verspillen aan een tussenstop, maar direct door skiën. Het koude weer zorgt er ook voor dat mensen denken dat ze geen dorst hebben. Voldoende drinken is echter altijd nodig bij een inspanning. Je wordt namelijk sneller moe als je uitgedroogd raakt. Let vooral op bij skiën op hoger gelegen locaties, dus zowat ieder skigebied, want hier is het zuurstofgehalte lager. Dit versnelt namelijk de uitdroging. Neem daarom een handige tas mee met isotone sportdrank, dat je goed gehydrateerd blijft.


7. Met slecht zicht de piste af

Een skibril, als je denkt dat het overbodige luxe is, dan heb je het fout. Wit weer kaast namelijk het zonlicht (daarom verbrand je dus ook zo snel), hierdoor wordt je zicht ernstig belemmerd en hierdoor kun je dus de bulten/gaten/lijnen missen die je tegenkomt op de piste. Zo kom je niet gelijk over als groentje op de piste.




Wil je nog meer tips? Kom dan langs bij onze winterspecialist Intersport Biggelaar. Hier kun genieten van onze tips, bootfitting, ski-verhuur, ski-onderhoud en nog vele andere voordelen!
Meld je aan!
Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid en de privacy statement.