Shopping bag
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Shopping bag
Terug naar overzicht

Onderhouden van Wandelschoenen

Wandelschoenen die je net nieuw hebt gekocht hoeven voor de eerste tocht niet te worden verzorgd, maar een keer extra impregneren van het leer is wel aan te raden. Het onderhouden van je schoenen behoudt je duurzaamheid. 

1.De voor­be­reiding na een mooie wandeling

Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat je ze in een goed geven­ti­leerde ruimte drogen, maar niet bij een warm­tebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onder­houds­stoffen ook op de verborgen gedeelten van uw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meer­daagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

2. Basis­rei­niging van uw schoenen

Borsteluw schoenen grondig af, zodat het leer weer lucht­door­latend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kunt u lauwwarm water met zeep of een schoen­rei­ni­gings­middel gebruiken. Het reini­gings­middel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitge­spoeld met water. Het leer is nu onbe­schermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet u de schoen na het drogen echt impregneren.

Voor­zichtig bij het drogen: laat de schoenen drogen in een goed geven­ti­leerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in uw schoenen.

3. Impregneren van uw wandelschoenen

De wandelschoenen moeten licht vochtig zijn als u ze inspuit met de impreg­neerspray. Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep door­dringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geac­tiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuil­af­stotend. Na ca. drie weken neemt het effect af. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigen­schappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is water­af­stotend. Uw schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet u uw schoenen na-impregneren.


4. Onderhoud van uw wandelschoenen

Als u uw schoenen vaak draagt en ze vaak worden bloot­gesteld aan vocht, moet u ze behandelen met onder­houd­s­middelen. Wrijf daarvoor met een zachte borstel een waxcrème of waxe­mulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX-membranen. Leer dat niet is onder­houden, droogt uit, wordt broos en scheurt in. De schoen raakt zo onher­stelbaar beschadigd. Geef uw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voor­afgaand aan een tocht moet u de schoenen nogmaals impregneren. Gebruik geen pure olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afge­sloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.

Let op bij nubuckleer en suède: het oppervlak van dit leer wordt gladder, glan­zender en donkerder als de wax wordt aange­bracht. Bij suède kunt u het oppervlak opruwen met een suède borstel. De optiek gaat daarbij wel enigszins verloren. Bij gladleer en nubuckleer is dit niet nodig of niet mogelijk.


5. Opbergen van uw schoenen

Berg uw wandelschoenen op een droge, goed geven­ti­leerde plaats op in een schoe­nendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoen­spanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkomt u dat er buig­lijnen ontstaan. U kunt ook opgepropt kran­ten­papier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.


Nog meer punten waar je op moet letten van diverse onderdelen van een schoen:

Dé binnenvoering onderhouden

Als je over­vloedig trans­pireert, moet de leren binnen­voering af en toe met een speciale ledermelk worden inge­wreven. De voering droogt namelijk uit en wordt en broos en hard door het vaak zeer agressieve trans­pi­ra­tievocht dat zouten bevat. Voor GORE-TEX-binnen­voering is geen speciale verzorging nodig, maar deze kan wel af en toe worden gereinigd met lauwwarm water en milde zeep. Als het leer niet of op de verkeerde manier wordt verzorgd, verliest het membraan echter zijn werking. Het is daarom niet voldoende om intensief gebruikte GORE-TEX-schoenen alleen in te spuiten met een impregneer- of onder­houdsspray!


Gore tex wandelschoenen, ook die moet je onderhouden

Een grote mythe is dat GTX wandelschoenen niet onder­houden hoeven te worden. De water­dichte en ademende GTX-voering bevindt zich aan de binnenkant van de schoen, dus het heeft niets te maken met de uiterlijke verzorging van het leer of de synthe­tische mate­rialen. Dat betekent: ook het boven­ma­teriaal van een GORE-TEX-schoen moet regelmatig worden gereinigd, onder­houden en geïm­pregneerd. En de Gore-Tex voering wordt ook blij van een wasbeurt met een beetje schoen­poets­middel en een zachte borstel.

Leren wandelschoenen

Leervet en olie zijn niet altijd de optimale keuze voor het onderhoud van moderne leren schoenen. Het is belangrijk dat leren schoenen in het algemeen regelmatig worden onder­houden, om ze lang soepel en klaar voor gebruik te houden. Er zijn echter verschillen in de keuze van de verzor­gings­pro­ducten. De vaak gebruikte leer­vetten en -oliën zijn meestal onge­schikt, omdat ze het leer na verloop van tijd zachter maken en het soms ook volledig kunnen afdichten, zodat de schoen niet meer kan ademen. Ook de lijm op de schoen kan erin oplossen. Het is beter om speciale was en impreg­neerspray voor leer te gebruiken. Speciale leer­ver­zor­gings­pro­ducten voor outdoor­schoenen


Meld je aan!
Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid en de privacy statement.