Shopping bag
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Shopping bag
Terug naar overzicht

Zorgeloos op wintersport? Kies de juiste skikleding!

Wanneer je op wintersport gaat kan skikleding natuurlijk niet ontbreken. Het belang van skikleding wordt door menig skiër onderschat terwijl dit wel degelijk een belangrijk onderdeel is van jouw wintersportvakantie. Waarom is skikleding dan zo belangrijk zul je je afvragen? Nou ten eerste is skikleding het belangrijkste middel om jouw eigen warmte te reguleren. Met behulp van de juiste skikleding kun hoef jij het nooit te koud of te warm te krijgen. Nog niet overtuigd? De andere reden waarom je het belang van skikleding zeker niet mag onderschatten is misschien nog wel belangrijker. Naast het geven van warmte biedt goede skikleding ook nog eens bescherming wanneer je de pistes afglijd. En zeg nou eens eerlijk, wat is nou belangrijker dan je eigen veiligheid? In de blog hieronder helpen wij jou om de juiste skikleding te kiezen zodat jij veilig, warm en natuurlijk vol plezier de pistes af kunt gaan!

Hoe kies je de juiste skikleding?

Nu je weet waarom skikleding nou zo belangrijk is gaan wij jou helpen om de juiste kleding te kiezen zodat jij zorgeloos kunt genieten tijdens je wintersport.

Alhoewel iedereen natuurlijk andere voorkeuren heeft zijn er wel verschillende richtlijnen die handig zijn om te volgen wanneer jij jouw skioutfit uitkiest. Zo wordt het sterk aangeraden om gebruik te maken van het alom bekende drie-lagensysteem. Zoals de naam al aangeeft maakt het systeem gebruik van drie lagen. Hierbij heeft elke laag een functie en andere doeleinden.


De basislaag

De basislaag wordt ook wel eens simpel de eerste laag genoemd en beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. De basislaag bestaat uit thermo ondergoed, ook wel thermo kleding genoemd. Het is van belang dat deze laag goed aansluit op je lichaam zodat het transpiratievocht van je lichaam goed kan worden afgevoerd en tegelijkertijd de warmte goed kan worden vastgehouden. 

Gouden tip: Gebruik thermo ondergoed bestaande uit synthetische materialen of merino wol.
ZEKER niet doen: Draag geen katoen in de basislaag aangezien katoen nat wordt en jij het daardoor een stuk kouder krijgt!


De tweede laag

De hoofdfunctie van de tweede lag is om jou te voorzien van isolatie en warmte terwijl jij op de piste staat. Daarnaast dient de tweede laag het transpiratievocht uit de basislaag door te voeren naar de derde laag. Skikleding die voornamelijk als tweede laag gedragen wordt zijn de skipulli, de skivesten of de donsjassen. De koukleumen onder ons kiezen er regelmatig voor om een pulli en een vest over elkaar te dragen.

Gouden tip: Een donsjas kan bij warm en droog weer ook als derde laag dienen


De derde laag 

De derde laag beschermt jou als skiër tegen weersomstandigheden en dient als het waar als een schild voor alle invloeden van buitenaf. Tevens is het belangrijk dat ook de derde laag overtollige warmte en vocht door laat en afstoot. De vier kenmerken die een derde laag MOET hebben zijn: Goed ademend, winddichtheid, sneeuwdichtheid en waterdichtheid.

Gouden tip: Zorg dat je ski jas en skibroek goed op elkaar aansluiten


Welke ski jas past het best bij mij?

Het vinden van de juiste ski jas is voor menig skiër een lastig onderdeel. Hoe kan dat dan zul jij je afvragen? Nou, ten eerste omdat er zo veel verschillende soorten en uitvoeringen zijn en ten tweede elke ski jas wat anders belooft. In principe zijn er drie type ski jassen: De soft shell, de hard shell en de klassieke.


Soft shell jassen

De soft shell ski jassen zijn wat dunner dan de hard shell en de technische jassen. Dit zorgt ervoor dat de jas een stuk lichter is en tegelijkertijd meer bewegingsvrijheid biedt. De binnenvoering van goede soft shell jassen is voorzien van fleece materiaal waardoor deze jas uitstekend isoleert. Het nadeel van dit type jas is dat ze niet waterafstotend zijn. Dit maakt de soft shell jassen enkel geschikt om als derde laag te dragen bij warm en droog weer.

Voordeel: Veel bewegingsvrijheid
Nadeel: Niet geschikt bij nat weer

Hard shell jassen

Alhoewel hard shell jassen een stuk dikker en stijver zijn dan de soft shell ski jassen is dit type jas nog wel geschikt om te combineren met het drie-lagensysteem omdat deze jas niet voorzien is van een binnenvoering. Hard shell jassen zijn gemaakt van duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld Goretex, waardoor deze ski jassen lang mee kunnen. Dit type jas is teven water- en winddicht en heeft een hoog ademend vermogen. Dit maakt deze jassen geschikt voor alle weersomstandigheden.

Voordeel: Water- en winddicht en een hoog ademend vermogen
Nadeel: Minder bewegingsvrijheid

Klassieke ski jas

Een klassieke ski jas is net zoals de hard shell jassen water- en winddicht en beschikt ook over een hoog ademend vermogen. Het verschil is echter dat deze jas wel is voorzien van een binnenvoering. Dit zorgt ervoor dat deze jas niet geschikt is voor het drie-lagen systeem. De klassieke ski jas wordt normaliter gedragen met een dunne laag eronder.

Voordeel: Met deze jas heb je in principe maar een laag nodig
Nadeel: Deze jas maakt het moeilijker om de warmte te reguleren

Technische jassen

De moderne ski jassen zijn veelal technische jassen. Technische jassen zijn verkrijgbaar in alle type ski jassen en staan hoog aangeschreven in de wereld van de wintersport. In vergelijking met andere ski jassen heeft deze soort jas extra specificaties. Voorbeelden hiervan zijn een waterdichte zak om je skipas in te bewaren en een extra vak om je skibril in te bewaren wanneer je lekker eventjes van het uitzicht geniet.

Hoe kies ik nou de juiste maat?

Op de eerste plaats ontstaat er vaak veel verwarring over het kiezen van de juiste maat. Moet ik nou dezelfde maat als normaal pakken of moet ik een maat groter pakken? In principe luidt de vuistregel: Koop of bestel gewoon je eigen maat! Bij de productie van ski jassen wordt er namelijk al rekening mee gehouden dat er in het algemeen een dikke laag kleding onder wordt gedragen. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen van jassen die kleiner of groter uitvallen, maar door het volgen van deze vuistregel zul jij in de meeste gevallen goed zitten qua maat.

Bekijk hier onze ski jassen voor dames

Bekijk hier onze ski jassen voor heren



Hoe vind ik de juiste skibroek?

Het vinden van een juiste skibroek is afhankelijk van jou doel op de piste. Ben jij iemand die meer van snelheid houdt of ben jij meer iemand die graag 'coole' stunts uitvoert? Ben jij iemand die altijd op de piste blijft of ben jij vaker off-piste te vinden?


Op de piste of off-piste?

In het algemeen wordt er onder elke soort skibroek maar een laag gedragen waarbij de meeste skiërs de voorkeur geven aan thermo ondergoed. Net zoals bij ski jassen zijn er wel en niet waterdichte skibroeken. Wanneer jij iemand bent die vooral op de piste te vinden is volstaat een skibroek die niet waterdicht is, maar wanneer jij een liefhebber bent van off-piste skiën raden wij jou sterk aan om een skibroek te kiezen die wel waterdicht is. 

Snelheid of stijl?

Wanneer jij een skiër bent die leeft voor snelheid dan is het voor jou verstandiger om een skibroek te kiezen die strakker om de benen is aangesloten. Met dit type skibroek vang je minder wind op waardoor jij minder weerstand krijgt en uiteindelijk jouw snelheid toeneemt. Indien jij iemand bent die graag stunts uitvoert kun je beter wat meer bewegingsvrijheid hebben en daarmee kiezen voor een broek die wat wijder valt, ook wel 'baggy'genoemd.

Bekijk hier onze skibroek collectie voor dames

Bekijk hier onze skibroek collectie voor heren

Maak je outfit compleet!

We zijn al een heel eind met het uitzoeken van onze perfecte skikleding, maar missen nog een aantal belangrijke spullen waarvan het belang vaak wordt overzien. In deze alinea bespreken we de accessoires waarmee jij jouw outfit compleet maakt.

Skihelm

Een skihelm is qua bescherming het belangrijkste onderdeel van jouw ski outfit. Een helm biedt jou de nodige bescherming bij een valpartij en mag daarom zeker niet over het hoofd gezien worden. Daarnaast zijn helmen tegenwoordig ook de manier om jouw outfit extra op te laten vallen.

Bekijk hier onze collectie skihelmen voor dames

Bekijk hier onze collectie skihelmen voor heren

Ski handschoenen

Ski handschoenen zijn essentieel voor het vasthouden van warmte en het op temperatuur houden van je lichaam. Omdat je handen tegelijkertijd een van de meest transpirerende lichaamsdelen zijn, is het belangrijk dat een ski handschoen waterdicht, winddicht en ademend is.

Bekijk hier onze collectie ski handschoenen voor dames

Bekijk hier onze collectie ski handschoenen voor heren

Skibril

De skibril, ook vaak goggle of goggles genoemd, mag zeker niet ontbreken tijdens jouw wintersport. Een skibril is essentieel voor de bescherming van de ogen en voorkomt dat jij tijdens de vakantie last krijgt van je ogen. De UV-straling is in de bergen vele malen sterker en daarbij zorgt de witte sneeuw ook nog eens voor extra weerkaatsing. Veel beginnende skiërs onderschatten het belang van een skibril en nemen een gewone bril of zonnebril mee. Beide brillen bieden echter onvoldoende bescherming en wij raden jou dan ook aan om een skibril mee te nemen.

Bekijk hier onze collectie skibrillen

Eindelijk aan de slag

Nu de belangrijke onderdelen van de skikleding besproken zijn in deze blog ben jij er helemaal klaar voor om opzoek te gaan naar de perfecte outfit! Mocht jij naar aanleiding van deze blog toch nog met vragen zitten, neem dan gerust contact met onze klantenservice of kom gezellig langs bij Intersport Biggelaar in Eindhoven.

Wij wensen jou in ieder geval veel succes met het uitzoeken van jouw ideale ski outfit! 

Meld je aan!
Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid en de privacy statement.