Shopping bag
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Shopping bag
Terug naar overzicht

Belangrijke tips voor het kiezen van de juiste hockeystick

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe hockeystick raden wij je aan om op een aantal aspecten te letten. De juiste hockeystick vinden is een hele zoektocht maar door een aantal simpele stappen te volgen wordt deze zoektocht een stuk gemakkelijker, wij van Intersport Eindhoven helpen jou hier graag bij op weg!

1. Op welke positief speel je?

Ten eerste is het belangrijk om te weten op welke positie je voornamelijk gaat spelen. Waar aanvallers vaak een lichte hockeystick nodig hebben waarmee zij lekker kunnen 'pingelen' hebben verdedigers over het algemeen een hockeystick met meer gewicht nodig zodat zij gemakkelijker lange ballen kunnen spelen.


2. Materiaal en gewicht van de hockeystick

Alhoewel de meeste hockeysticks tegenwoordig van kunststof zijn gemaakt, zijn er tegenwoordig ook nog houten hockeysticks verkrijgbaar. De samenstelling van de stoffen geeft de hockeystick speciale eigenschappen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe stick is het vooral belangrijk dat je weet hoeveel carbon er in een stick zit. Carbon maakt een hockeystick namelijk aanzienlijk zwaarder met het doel om jouw kracht te vergroten.

De drie gewichtsclassificaties:
  • Licht - 18 tot 19 oz (510 - 539 gram)
  • Gemiddeld - 19 tot 20 oz (539 - 567 gram)
  • Heavy - 20 to 23 oz (567 - 652 G

Onze tips:
  • Aanvallers: Kies een lichte, flexibele stick voor de wendbaarheid
  • Middenvelders: Kies een stick die niet al te zwaar is
  • Verdedigers: Kies een zwaardere stick voor extra kracht

3. Gewichtsverdeling

Een ander belangrijk criterium voor het kiezen van een hockeystick is de verdeling van het gewicht. De verdeling van het gewicht is van belang omdat de verdeling wederom van invloed is op de kracht van de hockeystick.
Hockeysticks waarbij de verdeling van het gewicht gelijkmatig verspreid is noemen we 'even-balanced' sticks. Deze sticks zijn het meest geschikt voor aanvallers omdat het hiermee gemakkelijker is om technischer te spelen.

Vervolgens hebben we ook nog de 'mid-balanced' sticks, bij dit type hockeystick ligt het gewicht meer richting de krul van de stick. Bij deze sticks ligt het gewicht verder naar beneden waardoor het gemakkelijker is om de bal meer snelheid mee te geven.
Als laatste zijn er ook nog de zogenaamde 'top-weight' hockeysticks. Het gewicht ligt bij dit type hockeystick voor een groot deel in de krul van de stick. Met dit type hockeystick worden over het algemeen dan ook de maximale snelheden bereikt bij slagen en flatsen.


4. De lengte van de hockeystick

De lengte van de stick is in tegenstelling tot de eerder besproken criteria niet afhankelijk van de speelpositie. De lengte van de stick is namelijk afhankelijk van jouw eigen lengte. De vuistregel voor het bepalen welke lengte je ongeveer nodig hebt luidt als volgt: De hockeystick mag vanaf de grond gezien nooit boven u navel uitkomen. Wanneer je deze vuistregel toepast zit je in principe altijd goed!
De exacte lengte bepalen is echter een stuk lastiger omdat iedere hockeyer een eigen speelstijl en andere voorkeuren heeft. Sommige spelers geven de voorkeur aan een wat langere stick zodat zij een groter bereik hebben terwijl andere hockeyers liever een wat kleinere hockeystick hebben zodat zij gemakkelijker technisch kunnen spelen.

Afmetingen:
  • Jeugd - 27 tot 35 inch (69 - 89 cm)
  • Volwassenen - 36 tot 38 inch (91 - 97 cm)

5. De krul

De krul van de hockeystick is wel weer voornamelijk afhankelijk van jouw speelpositie. De breedte van het en de manier waarop de krul gevormd is, is namelijk van groot belang voor jouw spel. Ook hierbij is er weer een handige vuistregel: Hoe kleiner de hoek, hoe wendbaarder de hockeystick.
Wij raden aanvallers dan ook aan om een stick met een kleine hoek te kiezen. Verdedigers hebben juist weer voordeel bij een grotere hoek aangezien je hiermee over het algemeen een beter controle over de bal hebt. Dit maakt het eenvoudiger om de ballen aan te nemen en op volle snelheid te verplaatsen.

Tijd om aan de slag te gaan

Nu we alle belangrijke stappen voor het kiezen van de juiste hockeystick hebben doorlopen ben jij helemaal klaar om jouw zoektocht te beginnen. Wij hopen van harte dat deze tips bij mogen dragen aan jouw goede prestaties op het veld.
Team Intersport Eindhoven wenst jou veel succes voor het nieuwe hockeyseizoen!

Meld je aan!
Divide

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan we ervan uit dat u hiermee akkoord bent. cookiebeleid en de privacy statement.